Kratka povijest naše valute

cropped-fejkep.jpg

Jedan od prvih prava suverenosti svih priznatih državama je pravo na izdavanje vlastitog novca, a Suvereni Red svetog Ivana Jeruzalemskog nije bio iznimka i počeo je izdavati vlastitu valutu, nakon osvajanja otoka Rodosa 1318 godine.

Kasnije, 1530. godine car Karlo V. ustupa Malteške otoke Redu svetog Ivana Jeruzalemskog, a po zagovoru pape Klementa VII unatoč snažnom inzistiranju od strane vlastodržaca iz Messine da ga uskratiti pravo na kovanje, dobiva povlasticu kovanja novca na Malti.

Prve kovanice koje izgledaju kao da su kovani na Malta vitezovi su uradili tijekom kratkog vladanja drugog Velikog Majstora Pietra del Ponte (1534-1535). Red svetog Ivana je kovao novc od zlata, srebra i bakra tijekom svoje 268-godišnje vladavine na Malti.

Nakon dolaska na otok monetarni sustav je prilagođen onome sa Sicilije. Godine 1609., Vijeće Reda također je imenovalo komisiju za proučavanje novih propisa kako bi se osiguralo da kovanica koje su kovane na Malti budu u skladu težinom i finoćom indentične onima sa Sicilije. Valuta Suverenog Reda bila je sastavljena od nekoliko kovanica poput Zecchina, novca u zlato kojeg su također nazivali dukat , Tari i Scudi.

Najveća vrijednost srebrni kovani novac Reda bio je malteški dolar, poznat kao “pezza” ili “uqija” On je prvi put izdan tijekom duge vladavine Velikog Majstora princa Emmanuel Pinta (1741 – 1773).

Godine 2008.,tijekom vladavine Velikog Majstora princa Jose Cosmelli i General Pukovnika Sir George Poppera,a temeljem izdate Uredbe 07/08 utvrdili su i proglasili Zecchino kao temeljnu valutu Federacije.

Slijedom navedene uredbe prvo izdanje valute odnosno kovanica modernog doba sastoje se od srebrnjaka koji se naziva Tari – s vrijednošču od 20 Zecchina i kovanica izrađenih od zlata s vrijednošču od 2 Zecchina.

Iako je nova valuta Federacije zakonsko sredstvo plaćanja samo unutar same države Federacije, kao obračun vrijednosti valute uzeto je da 1 Zecchino ima protuvrijednost od 1 eura.

Nove kovanice Tari su izrađene od 1 unca i 999% čistog srebra. Kovanica od 1 Tari imaju vrijednost 20 Zecchina.

Nove Zecchino Kovanice su izrađene od oko 31,1 grama zlatnog metala koji se koristi za kovanice, u vrijednosti od 2 Zecchina. Ove kovanice su slične veličinom i slikom na njima kao i kovanice od srebrnog Taria.

labkep